WVDD: postcoderacisme

Hét woord dat van de Algemene Beschouwingen is blijven hangen, is postcoderacisme. Met die term serveerde Denk-voorman het plan van VVD-fractieleider Dijkhoff af om criminaliteit in probleemwijken harder te bestraffen:

Dijkhoff denkt dat dit juist nodig is in wijken waar de integratie is ‘mislukt’, waar ‘parallelle samenlevingen’ zijn ontstaan en waar bewoners zuchten onder criminaliteit of ‘de lokale geestelijke’.

Dijkhoff heeft met een half oog gekeken naar Denemarken, ‘waar zo gettovorming wordt bestreden en verplichte lessen komen in democratische waarden en tradities’, aldus het Algemeen Dagblad vandaag. Juristen hebben hier echter grote twijfels bij: het voorstel om criminaliteit die wordt gepleegd in achterstandswijken harder te straffen dan elders, zou tegen de rechtsgelijkheid ingaan.

Het woord postcoderacisme is gevormd naar analogie van postcodediscriminatie, dat sinds 2003 nu en dan in de kranten figureert en aanvankelijk werd gebruikt ter aanduiding van de ongelijke behandeling van banken bij de verstrekking van hypotheken: woningen in bepaalde postcodegebieden zouden bijvoorbeeld niet of tegen slechtere voorwaarden met een hypotheek kunnen worden belast.

Of postcoderacisme in dit geval de juiste typering is, valt te betwijfelen, aangezien in Nederland (nog) geen echte getto’s zijn. Sttrikt genomen neemt de voorgestelde maatregel van Dijkhoff geen specifieke bevolkingsgroep op de korrel, maar wijken waar verschillende (autochtone en allochtone) bevolkingsgroepen wonen.

Postcodediscriminatie zou in dit geval een betere typering zijn geweest, maar omdat racisme nu eenmaal nog gevoeliger ligt dan discriminatie zal Kuzu wel voor postcoderacisme hebben gekozen. Nou ja, hij heeft er in elk geval alle dagbladen mee gehaald, want er is vandaag (haast) geen krant waar het woord niet in te vinden is.

Het is gelukkig bijna niet voorstelbaar dat postcoderacisme in ons taalgebied zal beklijven, tenzij als dysfemisme van postcodediscriminatie, welk woord overigens langzamerhand wel een plaatsje in het woordenboek verdient.

Definitie

postcoderacisme (o, g.mv.) vorm van racisme waarbij personen van een bepaalde etniciteit die bij elkaar wonen in een postcodegebied, bv. een getto, systematisch anders behandeld worden dan personen (ongeacht hun etniciteit) in andere postcodegebieden

Ton den Boon, hoofdredacteur Dikke Van Dale

Het Woord van de Dag (#WVDD) wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. Dit artikel is ook te vinden op de website van Taalbank.nl.

 

Vorig artikel
Volgend artikel