woonprotest

10-09-2021 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

woonprotest

NRC Handelsblad schrijft vandaag over ‘het grootste woonprotest sinds de jaren 80’. Interessant, want de taalvorm woonprotest maakte – gespeld met hoofdletter – in augustus zijn entree in onze taal als naam van een protestbeweging, maar blijkt nu een tweede … Vervolgd

Het bericht woonprotest verscheen eerst op Taalbank.

NRC Handelsblad schrijft vandaag over ‘het grootste woonprotest sinds de jaren 80’. Interessant, want de taalvorm woonprotest maakte – gespeld met hoofdletter – in augustus zijn entree in onze taal als naam van een protestbeweging, maar blijkt nu een tweede bestaan als woord te hebben gekregen. Overigens behandelde het Noordhollands Dagblad woonprotest afgelopen dinsdag ook als een woord in plaats van een naam.

Woonprotest is een interessante samenstelling, althans uit het oogpunt van betekenis. Het woord verwijst immers niet naar een protest tegen het wonen, maar naar een protest tegen de wooncrisis, een woord dat dit jaar furore maakt en de aloude taalvorm woningcrisis op de achtergrond duwt.

Woonprotest moet misschien worden opgevat als een verkorting van de te lange virtuele samenstelling wooncrisisprotest.

Definitie

woonprotest (het, en) protest tegen de wooncrisis

 

 

 

Het bericht woonprotest verscheen eerst op Taalbank.


bitcoinnatie

07-09-2021 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

bitcoinnatie

Zul je net zien, op de dag dat El Salvador als eerste land ter wereld de bitcoin als wettig betaalmiddel invoert, zakt de koers van de cryptomunt met 19 procent. De Volkskrant typeert het land vandaag als ‘de eerste bitcoinnatie’ en … Vervolgd

Het bericht bitcoinnatie verscheen eerst op Taalbank.

Zul je net zien, op de dag dat El Salvador als eerste land ter wereld de bitcoin als wettig betaalmiddel invoert, zakt de koers van de cryptomunt met 19 procent. De Volkskrant typeert het land vandaag als ‘de eerste bitcoinnatie’ en misschien is dat wel een belangrijk nieuw woord. Immers, het zou zo maar een concurrent kunnen worden voor dollarland e.d.

In hetzelfde artikel is sprake van een bitcoins pinnen en een bitcoinpinautomaat. Dat hoort er kennelijk bij als je land een bitcoinland wordt.

De omschrijving van het woord is gelukkig simpeler dan wat er bij de overgang van een dollarland naar een bitcoinland komt kijken.

Definitie

bitcoinnatie (de, -s) natie waar de bitcoin een wettig betaalmiddel is, synoniem: bitcoinland

Het bericht bitcoinnatie verscheen eerst op Taalbank.