WVDD: knuffeldespoot

Vandaag staat het nieuws in het teken van het akkoord – of de aanzet daartoe – dat Donald Trump en Kim Jong-un in Singapore hebben gesloten. De ochtendkranten konden daar natuurlijk nog niet over berichten, maar sommige schetsen al wel een portret van een van de hoofdrolspelers. Zo typeren het Nederlands Dagblad en De Volkskrant Kim Jong-un vanochtend als een knuffeldespoot. Aanleiding voor die typering is de cultstatus die de Noord-Koreaanse dictator in het Singaporese uitgaansleven lijkt te hebben:

Zijn toeristische triomftocht is een teken dat de top met de 72-jarige Amerikaanse president Donald Trump voor hem al half geslaagd is voordat die begonnen is. Kim (36) heeft zijn status als internationale paria verruild voor die van knuffeldespoot. (Nederlands Dagblad, 12-6-2018)

Knuffeldespoot is weliswaar een nieuw, maar geen verrassend woord. De stam van het werkwoord knuffelen is namelijk al langer productief in samenstellingen, zoals knuffelallochtoon, knuffelcrimineel, knuffelimam, knuffelmigrant, knuffelpaus, knuffelpresident en knuffelschurk. In het verleden is Fidel Castro weleens een knuffeldictator genoemd en met de betiteling van Kim als knuffeldespoot wordt hij nu toegevoegd aan het rijtje mensen die hun volk onderdrukken of onderdrukt hebben, maar in het buitenland toch ‘aaibaar’ blijken te zijn en (bij sommigen) enige sympathie weten op te wekken.

Sommige samenstellingen met knuffel– hebben een vrij neutraal woord als tweede deel (zoals knuffelallochtoon, knuffelpaus en knuffelpresident), maar vaak zijn knuffel-samenstellingen gevormd met een persoonsnaam die een ongunstige eigenschap benoemd (knuffelcrimineel, knuffeldicator, knuffelschurk). Knuffeldespoot behoort tot die laatste groep. Samenstellingen van het type knuffeldictator en knuffeldespoot worden doorgaans met enige reserve gebruikt, waardoor deze ‘koosnamen’ niet onverdeeld gunstig klinken. Dat geldt overigens ook wel voor de andere samenstellingen met knuffel (knuffelimam, -migrant, -paus e.d.), die vaak wat neerbuigend worden gebruikt.

Definitie

knuffeldespoot

(m, knuffeldespoten) despoot die ondanks zijn tirannieke optreden in eigen land dankzij zijn voorkomen of optreden enige sympathie weet te wekken

Ton den Boon, hoofdredacteur Dikke Van Dale

Het Woord van de Dag (#WVDD) wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. Dit artikel is ook te vinden op de website van Taalbank.nl.