Hét Van Dale Woord van het Jaar 2016 is bekend!

Van 30 november tot en met 19 december kon u stemmen op de tien genomineerde woorden voor het Van Dale Woord van het Jaar 2016. Ook kon u stemmen op de publieksnominaties in vijf categorieën. Op internetsites, weblogs, Twitter, Facebook en in radio- en tv-programma’s werd de afgelopen weken vaak en veel gediscussieerd over de genomineerde woorden, en werden er oproepen gedaan om te stemmen. Er is meer dan 100.000 keer gestemd op de kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2016.

In dit filmpje maakt Ton den Boon, de Nederlandse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2016 bekend:


Met 35% van de stemmen is het woord treitervlogger winnaar van deze verkiezing en gaat dit woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2016.

De top drie van 2016:
1. treitervlogger
2. pokémonterreur
3. trumpisme

In België is met 43% van de stemmen het woord samsonseks hét Woord van het Jaar 2016 geworden.

Definitie van samsonseks: 'seks terwijl de kinderen naar de televisie kijken' (genoemd naar het kinderprogramma Samson en Gert).

Winnaars Van Dale-prijzen 
Onder de stemmers op hét Van Dale Woord van het Jaar hebben we twee Van Dale-boekenpakketten verloot. De winnaars zijn:
Mevrouw A. Michielen
De heer P. Beukers

Klik hier om de winnaars van de Nederlandse publieksnominaties te bekijken.

Van Dale organiseert in België een soortgelijke verkiezing.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.