Woord van het Jaar 2015 is bekend!

Van 24 november tot en met 14 december 2015 kon u stemmen op de tien genomineerde woorden voor het Woord van het Jaar 2015. Ook kon u stemmen op de publieksnominaties in vijf categorieën. Op internetsites, weblogs, Twitter, Facebook en in radio- en tv-programma’s werd de afgelopen weken vaak en veel gediscussieerd over de genomineerde woorden, en werden er oproepen tot stemmen geplaatst. Er is bijna 40.000 keer gestemd op de kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2015.

In dit filmpje maken Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, en Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, het Woord van het Jaar 2015 bekend:


Woord van het Jaar 2015 - Nederland

Met ruim 48% van de stemmen is sjoemelsoftware de overduidelijke winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2015. 

De top drie van 2015:
1. sjoemelsoftware
2. poortjesspringer
3. je suis ...

Definitie van sjoemelsoftware: 'software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden, m.n. zulke software die in auto's wordt gebruikt om de CO2-uitstoot gunstiger voor te stellen'.

Klik hier om de winnaars van de Nederlandse publieksnominaties te bekijken.
 

Woord van het Jaar 2015 - België

Met ruim 28% van de stemmen is kraamkost de overduidelijke winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Woord van het Jaar 2015. 

De top drie van 2015:
1. kraamkost
2. sjoemelsoftware
3. kibbelkabinet

Definitie van kraamkost: 'maaltijd als cadeau voor een pasbevallen moeder en haar gezin'.

De Woord van het Jaarverkiezing 2015 wordt in België georganiseerd door Van Dale Uitgevers en de VRT. Van Dale organiseert in Nederland een gelijkaardige verkiezing.

Winnaars Van Dale-prijzen 
Onder de inzenders van een nieuw woord en onder de stemmers op de Van Dale Woord van het Jaarverkiezing hebben we mooie Van Dale-prijzen verloot. De winnaars zijn:

Mevrouw A. Sprong (Nederland) - Van Dale-boekenpakket
De heer R. Lips (Nederland)  - Dikke Van Dale
Mevrouw A. Dukate (België) - Van Dale-boekenpakket
De heer R. Willemen (België) - Dikke Van Dale

Kinderwoord van het jaar
Dit jaar was er weer de verkiezing van het Kinderwoord van het Jaar. Dit is een samenwerking van Ketnet met de Jommekeskrant. De winnaar is beire. Klik hier door naar de website van Ketnet.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.