Wij geven het nieuwe Groene Boekje uit

Van Dale is uitgever van het nieuwe Groene Boekje! 

Het Groene Boekje

Met trots maken wij bekend dat we de uitgever zijn van de nieuwe editie van het Groene Boekje. Een speciale Selectiecommissie van De Nederlandse Taalunie, bestaande uit algemeen secretaris Geert Joris en vier externe deskundigen, koos na een aanbesteding voor Van Dale. Het nieuwe Groene Boekje ligt naar verwachting in oktober van dit jaar in de winkel.

Zoals het Comité van Ministers in 1994 bepaalde, verschijnt er elke tien jaar een nieuw Groene Boekje om onduidelijkheid over de officiële spelling van woorden in het Nederlands zo veel mogelijk te voorkomen. De vorige editie dateert uit 2005. Het Groene Boekje wordt uitgebreid met nieuwe woorden als chillen, appen, smoothie, lente-ui, dyscalculie en fluohesje. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de Nederlandse woordenschat uit Suriname en het Caribische gebied. De concessie aan Van Dale Uitgevers loopt tot het najaar van 2025.

Meer relevantie
Het nieuwe Groene Boekje zal ongeveer 50.000 trefwoorden bevatten. Dat is de helft van het huidige aantal. De relevantie neemt echter toe want in de voorbije tien jaar is voortdurend bijgehouden welke woorden mensen online opzoeken. Zo is inzicht verkregen in de (twijfel)woorden waarnaar mensen zoeken. Deze woorden staan opgenomen in de nieuwe editie. Speciale aandacht wordt besteed aan de Nederlandse woordenschat uit Suriname en het Caribische gebied, waar het Nederlands ook een officiële taal is.

Twee versies
Voor het eerst verschijnen er twee versies van het Groene Boekje. Eén editie, met een harde kaft, zal grotendeels vergelijkbaar zijn met het huidige boekje. Daarnaast komt er een goedkopere paperbackversie , vooral bedoeld voor scholieren en studenten. Er verschijnt niet alleen een nieuwe uitgave van het boekje, maar ook een geheel nieuwe online versie, die kosteloos beschikbaar blijft. Omdat ruimte en omvang voor de online versie geen probleem vormen, zal die meer trefwoorden bevatten dan het boekje.

Spelling onveranderd
De spelling zelf verandert niet. De regels blijven onveranderd en ook aan bestaande woorden wordt niet gesleuteld. Gebruikers kunnen de Nederlandse woorden blijven schrijven zoals ze gewend zijn.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen