Een boek (of dwarsligger) voor je Valentijn: De taal der liefde

Of romantiek nu wel of niet voorkomt in het woordenboek van je geliefde – De taal der liefde van Ton den Boon is sowieso een origineel cadeau voor Valentijnsdag.

Ton den Boon is Nederlands hoofdredacteur van de Dikke Van Dale en verzamelt al járen erotisch getinte citaten (want ‘een mens moet nu eenmaal een hobby hebben en citaten verzamelen is veiliger dan schansspringen en goedkoper dan speervissen’, verklaart Den Boon in het voorwoord).

Het verrassende resultaat is het literair-erotisch woordenboek De taal der liefde, met meer dan 2600 originele, poëtische, bloedgeile of gewoonweg keurige woorden over seks en erotiek – van eufemismen als genotsknots (met dank aan Youp van ‘t Hek) en het foefelen van Herman Brusselmans tot meer romantische, oud-Hollandse woorden als wuft, venusspel en minnebrand.

Voor extra leesplezier zorgen dertig korte essays, waarin Den Boon tussen de bedrijven door erotische portretten schetst van literaire schrijvers als Jan Wolkers, Dimitri Verhulst, Esther Verhoef, Gerard Reve en Joost Zwagerman.

Het geheel vormt een liefdevolle bloemlezing over seks en erotiek in de Nederlandse en Vlaamse literatuur, die door de Volkskrant werd bekroond met 4 sterren en waarvan een volledige pagina in de Playboy  verscheen. Naast de originele uitgave is er vanaf januari ook een fijne dwarsligger-editie verkrijgbaar (handig voor in bed – lezen dan welteverstaan).

De taal der liefde is verkrijgbaar in de Van Dale-webwinkel en via uitgeverij dwarsligger.