Taaltip: celcius of Celcius?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: is het celcius of Celcius?

 

De regel is dat je een naam met een kleine letter schrijft als die naam een algemeen woord is geworden (ook wel ‘soortnaam’ genoemd).

 

Dus: 

 

  • ‘Benjamin’ is een naam
  • 'benjamin' is een aanduiding voor: de jongste

 

Bij volt, newton, ohm, joule enz. verwijzen we niet meer naar de persoon en daarom schrijven we een kleine letter. De bijbehorende symbolen krijgen overigens wel een hoofdletter: V, N, Ω, J.

 

Celsius en Fahrenheit zijn speciale gevallen: deze woorden komen niet los voor (je zegt niet: 30 celsius), maar worden altijd gecombineerd met het woord graden: 30 graden Celsius/Fahrenheit (30 °C/°F)

 

Eigenlijk is dit een verkorting van: 30 graden op de schaal van Celsius/Fahrenheit. Hier is sprake van een rechtstreekse verwijzing naar de persoon en daarom schrijven we een hoofdletter.

 

 

Hans de Groot, redacteur bij Van Dale Uitgevers

 

Dit artikel is ook te vinden op de website van Schrijven Online.

 

Tip!

Behoefte aan meer uitleg of moeite met andere taalkwesties? Kijk of een van onze taaltrainingen of de onlinetool Van Dale Taalsnacks iets voor je is.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.