Schrijf gevarieerder met Van Dale Synoniemen Online

Als je schrijft is het essentieel dat je woorden gebruikt die precies uitdrukken wat je wilt zeggen. Daarnaast wil je voorkomen dat je te vaak hetzelfde woord gebruikt in een tekst. Van Dale Synoniemen Online helpt je bij beide zaken. Het geeft allerlei alternatieven rond een bepaald begrip, zodat je precies het juiste woord kunt uitzoeken voor je tekst. Wil je het net iets anders zeggen dan geeft Synoniemen Online suggesties die je tekst levendiger maken.

Van Dale Synoniemen Online bevat 80.000 trefwoorden en maar liefst 300.000 betekenisverwante woorden. Daarmee is het het 'dikste' Nederlandse onlinesynoniemenwoordenboek. Het bevat bijna zes keer meer woorden dan gratis hulpbronnen!

Je krijgt overigens niet alleen synoniemen (van het type: doelman - keeper), maar ook:

  • antoniemen (het gestelde): licht - donker, licht - zwaar
  • hyponiemen (preciezer woord): lamp - klein, met gericht licht spotje
  • hyperoniemen (algemener woord): gracht - kanaal - water
  • associatieven (woorden waar je ook aan kunt denken): haten - boos, actief - werken, enthousiast

Bij lachen worden allerlei vormen van lachen vermeld en kort toegelicht, onder andere: 

  • alleen met de mond glimlachen
  • hard en uitbundig schateren
  • hard en onderdrukt proesten
  • hoog en aanstellerig:kirren
  • niet van harte lachen als een boer die kiespijn heeft

Zoek je alternatieven voor rijk dan krijg je: bemiddeld, draagkrachtig, kapitaalkrachtig, vermogend, welgesteld, gefortuneerd, in bonis, en gegoed, alsmede de Belgische varianten begoed en welstellend. Ook krijg je woorden voor 'enorm rijk': schatrijk (en schathemelrijk), steenrijk etc.

Van Dale Synoniemen Online is gratis te raadplegen voor iedereen die toegang heeft tot de Dikke Van Dale Online of Van Dale Online professioneel Nederlands (Hedendaags Nederlands). Het is niet mogelijk om Van Dale Synoniemen Online los te kopen. Heb je nog geen toegang tot de genoemde woordenboeken maar wil je Synoniemen Online wel eens proberen? Vraag dan hier gratis en zonder verplichtingen een proeftoegang aan tot de Dikke Van Dale Online + Van Dale Synoniemen Online. Kijk hier voor meer informatie.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.