Nu in de aanbieding: oplaatbare batterijen. Houd de horizon in de gaten!

Spelfouten kom je elke dag tegen, in soorten en maten en van onbenullig tot hilarisch. Dat laatste is vooral het geval wanneer zo'n spelfout onbedoeld aanleiding geeft tot een heel nieuwe interpretatie.

Op marktplaats.nl adverteert al jarenlang iemand onder de naam 'Dennis Gadgets'. Die Dennis verkoopt van alles op het gebied van elektronica en meer. Waaronder bijvoorbeeld 'oplaatbare batterijen AA en AAA'. Die spelfout prikkelt de verbeelding omdat het woord 'oplaatbaar' zelf ook bestaat. Weliswaar niet in woordenboeken, maar dat komt doordat het een volstrekt regelmatige afleiding is van het werkwoord 'oplaten'. Mócht het in het woordenboek staan, dan had de omschrijving vermoedelijk – in echte lexicografentaal – geluid: 'opgelaten kunnende worden'.

Enfin, oplaatbare batterijen zijn dus batterijen die je kunt oplaten, zoals je bijvoorbeeld ook een vlieger oplaat. En als u nu mocht denken dat dit een zeldzame spelfout is, googelt u dan eens op 'oplaatbare batterijen'. Google vraagt dan eerst netjes of u het correcte 'oplaadbare batterijen' bedoelde, maar wie die wijze raad negeert, vindt bijna 7000 resultaten. Geen slechte score voor een spelfout. Straks toch maar eens de horizon afspeuren.Vorig artikel
Volgend artikel