Mueslibol

Soms kom je erachter dat je iets mist.

Zoals het woord mueslibol. In de online versie van Hedendaags Nederlands ontbrak dit woord nog. Niet bewust, maar zo kom je er wel meer tegen. Wandelroute bijvoorbeeld. Door iedereen gebruikt en bij iedereen bekend, maar nog niet vastgelegd in Van Dale Online. Even leek mandarijn eenzelfde lot beschoren, maar nee: dat woord verwijst dit keer naar een ‘hoge staatsambtenaar in het oude China’. Een uitbreiding van de woordbetekenis dus, niet een woorddebuut in Hedendaags Nederlands Online.  
En deze maand in de Dikke Van Dale Online een warm welkom voor de -vreter: als twee­de lid in sa­men­ge­stel­de zelf­stan­di­ge naam­woor­den die be­te­ke­nen: iem. die de door het eer­ste lid ge­noem­de ideo­lo­gie e.d. rauw lust en fel be­strijdt (kapitalistenvreter bijvoorbeeld).

Toevoegingen en uitbreidingen volop dus. Op woorddeel-, woord-, betekenis- en zelfs contextniveau. Zo hebben we nu in Nederlands-Spaans Online de voorbeeldzinnen een ruimhartig asielbeleid, naar zijn schoenpunten kijken en hinderlijk buitenspel staan toegevoegd.

Never a dull moment hier bij van Dale. Onze onlinewoordenboeken worden zo steeds duidelijker en completer!


Hedendaags Nederlands Online

mueslibol
mandarijn
temperatuurstijging
vaccinatiepaspoort

Dikke Van Dale Online
airbnb’en
Madurodamland
-vreter

Nederlands-Spaans Online
een ruimhartig asielbeleid
naar zijn schoenpunten kijken
hinderlijk buitenspel

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

09 april 2021
24 september 2020
20 juli 2020