Zoek de spelfout: 'Ze resideren 's zomers in een sjieke drive-inwoning'.

Een woord dat vaak opduikt in dictees is 'chique'. Het is de zogeheten verbogen vorm van het bijvoeglijk naamwoord 'chic' (deftig, voornaam). De verbogen vorm van een bijvoeglijk naamwoord is de vorm die je aantreft vóór een zelfstandig naamwoord met een bepaald lidwoord (de chique woning, het chique huis), vóór de-woorden met een onbepaald lidwoord (een chique buurt) en voor meervouden (chique mensen). Meestal verbuig je een bijvoeglijk naamwoord door er een e achter te zetten (mooi – mooie), maar bij 'chic' gaat dat niet omdat je 'chice' verkeerd zou lezen – een c voor een e spreek je immers als een s uit. Vandaar die q.

In de nieuwe editie van het Groene Boekje vind je niet alleen trefwoorden, maar worden er bij die trefwoorden ook allerlei verbogen of vervoegde vormen gegeven. Op die manier kun je bij het trefwoord 'chic' vinden dat het wordt verbogen als 'chique'.

Niet zelden kun je ook de spellingen 'sjiek' en 'sjieke' aantreffen, maar die zijn niet correct. Overigens heeft 'sjiek' ooit wel bestaan, maar in een geheel andere betekenis. De Dikke Van Dale omschrijft het als 'tabakspruim'. Wel zo ongeveer het tegendeel van chic dus.

Dit is ook terug te vinden in het vernieuwde Groene Boekje.

Het Groene Boekje

Vorig artikel
Volgend artikel

Maak kennis met de Van Dale Taalsnacks: behapbare onlinetaaloefeningen waarmee de taalkennis weer opgehaald wordt. De serie Van Dale Taalsnacks Correct Nederlands behandelt de 15 belangrijkste taalregels en wordt wekelijks geserveerd in de mailbox! Probeer nu>>>