De Woorden van de Week – week 47

Welke nieuwe Nederlandse en Vlaamse woorden vielen Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, vorige week op in de media? In week 47 van 2019 werden de volgende woorden door Ton den Boon geselecteerd als Woord van de Dag:

1. kraaiengeluid - 18/11/2019

Definitie

kraaiengeluid (het, -en) 1 het natuurlijke geluid van kraaien, synoniem: gekras, kraaiengekras 2 (gewestelijk, onder supporters van FC Den Bosch) het scanderen van de achternaam van voetballer Hans Kraay tijdens een voetbalwedstrijd wanneer een buitenspeler van de tegenpartij aan de bal is 3 (eufemisme) oerwoudgeluid

2. steenkoolauto - 19/11/2019

Definitie

steenkoolauto (m, -'s) (schertsend of ongunstig) elektrische auto, synoniem: stekkerauto

3. (anti)dikastocratie - 21/11/2019

Definitie

dikastocratie (de, -ën) staat waarin de hoogste macht berust bij de rechterlijke macht, synoniem: rechtersstaat, gevormd van Grieks dikastḗs (rechter) + –cratie

antidikastocratie (de, -ën) beweging die zich richt op het bestrijden van de macht en invloed van de rechterlijke macht

 

Het Woord van de Dag is elke werkdag te lezen op het Van Dale Taalpodium en in Van Dale Online.

Het Woord van de Dag wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. De volledige artikelen zijn te lezen op de website van Taalbank.nl.


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.