Ruud Hendrickx over 'moordstrookje', het Woord van het Jaar 2018 in Vlaanderen

 

De zomer was zonnig, droog en warm. Een uitstekende gelegenheid voor vele Vlamingen om de fiets uit de garage te halen. Jammer genoeg was het ook een bijzonder donkere zomer voor de fietsers. In de zomermaanden kwamen 35 fietsers om op de Vlaamse wegen, 10 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

 

De groenefractieleider in het Vlaams Parlement, Björn Rzoska, zelf een fervent fietser, nam het fietsbeleid van de Vlaamse overheid op de korrel en noemde onveilige fietspaden ‘moordstrookjes’. Tot groot ongenoegen van de Vlaamse regering, die erop wees dat ‘moord’ verwijst naar het opzettelijk doden van mensen. Later verontschuldigde Rzoska zich, omdat hij zijn kritiek misschien iets te scherp geformuleerd had.

 

Dankzij dit voorval maakte het grote publiek kennis met het ‘moordstrookje’. Het woord is niet helemaal nieuw. Kennelijk is de term al enige tijd gangbaar onder activisten om gevaarlijke, smalle fietsstroken vlak langs een weg aan te duiden. Ze dateren uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, toen de auto alle plaats kreeg, en zijn nog niet overal weggewerkt. Officieel zijn het ‘aanliggende gelijkgrondse fietspaden’, maar sinds september kent elke krantlezende Vlaming ze dankzij Björn Rzoska ook als ‘moordstrookjes’.

 

De verkiezing van het Woord van het Jaar in Vlaanderen was een nek-aan-nekrace tussen het vlijmscherpe ‘moordstrookje’ en het vriendelijke ‘mangomoment’. Een mangomoment is een kleine geste of onverwachte attentie die van grote waarde is voor een patiënt. Het woord verwijst naar een fragment uit het VRT-programma ‘Via Annemie’, waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice, Annemie Struyf, voor haar meebrengt.

 

Uiteindelijk heeft ‘mangomoment’ 21 procent van de stemmen in Vlaanderen behaald, en ‘moordstrookje’ 21,2 procent. Daarmee wordt ‘moordstrookje’ het Woord van het Jaar 2018 in Vlaanderen.

 

Het winnende woord en alle andere genomineerde woorden staan intussen al in de online-editie van de Grote Van Dale.

 

 

 

Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Dikke Van Dale

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.