Hond in regenpak

De Volkskrant heeft een leuke populairwetenschappelijke rubriek, waarin allerlei praktische vragen worden beantwoord. In de aflevering van 9 maart 2015 staat de vraag centraal of je lichaam meer calorieën verbrandt wanneer je warme sportkleding draagt. Dat blijkt inderdaad enig effect te hebben, aldus de krant: "De verbrandingssnelheid wordt dan hoger. Ingepakt in een warm zweterig regenpak rondjes rennen, zoals boxers doen om nog nét in een lagere gewichtsklasse te kunnen uitkomen, is dus zo gek nog niet."

Sommige lezers zullen zich nu direct warm zijn gaan inpakken, maar anderen kunnen een glimlach wellicht niet onderdrukken. Die zien het al voor zich: zo'n gedrongen hond met vierkante snuit die, gehuld in Agu-maatpakje, door het park holt.

De spelling speelt ons hier weer eens parten. Iemand die de nobele kunst der zelfverdediging beoefent, is een bokser. Een boxer is een hond. Eigenlijk is dat verschil in spelling wel raar, want beide woorden zijn ontleend aan het Engelse 'boxer'. De hond zal zo heten omdat zijn tronie wel wat heeft van die van een bokser die flink heeft moeten incasseren. De naam van de hond hebben we alleen veel later ontleend dan die van de sport, vandaar dat in dat woord de x is blijven staan.

Vorig artikel
Volgend artikel