De wereld die schuilgaat achter voornamen

Wat hebben Armin van Buuren, David Bowie, Gordon, Tijl Beckand en Vanessa met elkaar gemeen? Ze hebben bijgedragen aan de verspreiding van hun naam, of juist aan de teloorgang ervan. In het Van Dale Voornamenboek lees je zulke en andere leuke en interessante verhalen achter de meestvoorkomende namen in Nederland en Vlaanderen.


Het Van Dale Voornamenboek staat vol populaire en minder gangbare namen. Maar wat maakt sommige namen nu populairder dan andere? Dat is afhankelijk van allerlei factoren, waaronder klank en mode. En ook bekenden kunnen bijdragen aan de verspreiding van een naam.

 

Duimpje omhoog of duimpje omlaag?

 

Ouders geven hun kinderen soms de naam van iemand die ze bewonderen of met wie ze een speciale band hebben. Dat kan om familie of vrienden gaan, maar ook om bekende personen. De (artiesten)naam van een BN’er of BV’er kan ook indirect populair worden, want diegene treedt vaak op in de media en kan daardoor aanstaande ouders op een idee brengen. Het gaat hierbij overigens niet alleen om voornamen, denk maar aan de familienaam Bowie, die een voornaam werd door David Bowie, die vaak kortweg Bowie werd genoemd.

 

Zo’n bekende moet wel een positief imago hebben, want je noemt je kind niet naar iemand die je niet zit zitten of die niet aan jouw standaarden voldoet. Bij Armin van Buuren en Tijl Beckand zit dat kennelijk wel snor, want het gebruik van hun voornamen nam toe sinds zij bekend zijn. Maar Gordon en Vanessa laten blijkbaar een minder positieve indruk achter, want nadat zij in de schijnwerpers kwamen te staan, was het gedaan met de populariteit van die namen ...

 

Een naam is een mens


Een naam is een mens, maar namen zijn ook taal. In namen kom je dezelfde taalverschijnselen tegen als in alle andere woorden. En natuurlijk ook etymologie, alleen gaat die soms wel terug tot in de oudheid, en dat is veel verder dan woorden uit ons dagelijks taalgebruik. Maar namen gaan ook op veel andere terreinen verder dan onze andere woorden: er gaat een enorme rijkdom aan onderwerpen achter schuil. Die varieert van geschiedenis, literatuur, mythologie, religie en symboliek, tot muziek, talen, geografie, flora en fauna.

 

Dit en meer vind je allemaal in het Van Dale Voornamenboek. Ook je eigen naam. Nieuwsgierig geworden? Het boek is verkrijgbaar in de boekwinkel en in de Van Dale-webwinkel.


Heidi Aalbrecht en Pyter Wagenaar, auteurs van het Van Dale Voornamenboek.


Van Dale Voornamenboek

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen