Hét Woord van het Jaar 2016 is bekend!

Van 30 november tot en met 19 december kon u stemmen op de tien genomineerde woorden voor het Woord van het Jaar 2016. Ook kon u stemmen op de publieksnominaties in vijf categorieën. Op internetsites, weblogs, Twitter, Facebook enzovoort werd de afgelopen weken vaak en veel gediscussieerd over de genomineerde woorden, en werden er oproepen gedaan om te stemmen. Er is meer dan 100.000 keer gestemd op de kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2016.

In dit filmpje maakt Ruud Hendrickx, de Vlaamse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, het Woord van het Jaar 2016 bekend:


Met 43% van de stemmen is het woord samsonseks winnaar van deze verkiezing en gaat dit woord de geschiedenis in als het Woord van het Jaar 2016

De top drie van 2016:
1. samsonseks
2. betonstop
3. pokémonterreur


In Nederland is met 35% van de stemmen het woord treitervlogger hét Woord van het Jaar 2016 geworden.

Definitie van treitervlogger: 'iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt'.

Klik hier om de winnaars van de Vlaamse publieksnominaties te bekijken.

De Woord van het Jaarverkiezing 2016 wordt in België georganiseerd door Van Dale Uitgevers en de VRT. Van Dale organiseert in Nederland een gelijkaardige verkiezing.

Winnaars Van Dale-prijzen 
Onder de stemmers op hét Van Dale Woord van het Jaar hebben we twee Van Dale-boekenpakketten verloot. De winnaars zijn:
Mevrouw I. Poisson
De heer T. Rottinghuis

Kinderwoord van het jaar
Dit jaar was er weer de verkiezing van het Kinderwoord van het Jaar. Dit is een samenwerking van Ketnet met de Jommekeskrant. De winnaar is dab. Klik hier door naar de website van Ketnet.